Sagen startede, da et af DM&E’s medlemmer for nylig blev stoppet for at køre med køretøjer bredere end 2.55 m til et biogasanlæg, hvor de var ved at ensilere frøgræshalm på de nærliggende marker. Der har ikke før været problemer med at køre til biogasanlæg med græs eller majs til ensilering, og derfor har det været opfattet som lovligt.

Når biogasanlæg er kunder ved en maskinstation, udfører maskinstationen en almindelig landbrugsopgave. Dette er beskrevet i dimensionsbekendtgørelsen og har derfor været fortolket som lovligt. Men nu har tungvognspolitiet stillet spørgsmålstegn ved det, og derfor bliver DM&E nødt til at fraråde kørsel til biogasanlæg, indtil der er en afklaring.   

Traktor og traktorpåhængsvogn må have en bredde på indtil 3,00 m, hvis breddens overskridelse af 2,55 m alene skyldes hjulmontering samt hjulafskærmning. En sådan traktor eller traktorpåhængsvogn må kun benyttes til kørsel mellem mark og avlsgård, mellem ejendomme, der har køretøjerne i fælleseje, eller mellem en maskinstation og dennes kunder. (§ 4 i dimensionsbekendtgørelsen)

Håber på dispensation

DM&E er i kontakt med politiet og Færdselsstyrelsen. Målet er en dispensation for kørsel til biogasanlæg for i år. Færdselsstyrelsen er forstående overfor problemstillingen og har taget forespørgslen om en dispensation op til overvejelse, indtil der kommer en afklaring ved retten.

DM&E har beskrevet problematikken omkring kørsel af majs og andet materiale til ensilering på biogasanlæg for politiet og Færdselsstyrelsen. DM&E mener, at det vil betyde et unødvendigt fordyrende led for den grønne produktion af energi, hvis man ikke må køre med maskiner bredere end 2.55 m, fordi der i så fald kommer et ekstra led i overflytningen. Dette bakker Biogasforeningen og Landbrug og Fødevarer op omkring.

”En anden udfordring er de fysiske problemer i forhold til den nuværende majshøst, hvor vi ikke kan skaffe nok overførselsvogne til at flytte majsen over på lastbiler, uden at processen bliver for lang, og man derfor risikerer tab af værdi i majsen, fordi der går varme i materialet,” fortæller konsulent ved DM&E, Gerth Petersen Holm.

Indtil der kommer en direkte besked fra Færdselsstyrelsen, fraråder DM&E altså kørsel til biogas- og andre industrianlæg, herunder græsprotein. DM&E har kontakt til Færdselsstyrelsen flere gange om ugen og rykker for svar. ”Der kommer en udmelding med det samme, hvis vi får denne dispensation til kørslen,” fastslår Gerth Petersen Holm.

Kørsel til private biogasanlæg er også omfattet, selvom det er et gård-biogasanlæg. Straffen vil blive hævet, hvis der laves foranstaltninger til direkte at omgå reglerne, selvom dette vil kræve bedre bevisførelse fra politiet.

Den direkte straf for at køre til biogasanlæg med et for bredt køretøj er bøde til chauffør samt ejer af køretøjet. Køretøjet bliver gennemgået for fejl og mangler, og dette kan tage over en time. Straffen kan derfor blive markant højere og evt. ende i betinget frakendelse af kørekortet, hvis f.eks. bremserne ikke er i orden.

Opfordringen er derfor: Lad være med at køre med brede køretøjer til biogasanlæg og andre industrianlæg – det kommer til at koste.

- ANNONCE-
KILDEDanske Maskinstationer og Entreprenører DM&E
Tidligere artikelFØRSTE NEW HOLLAND T8 GENESIS ER ANKOMMET I DANMARK
Næste artikelTID TIL MARKDEMO MED NEW HOLLAND

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her