Elever baner vejen for ny viden på Have & Landskab

I disse dage er både anlægsgartnerelever, forskere og maskinførere ved at gøre Have & Landskab klar til slutningen af august. Udstillingens udvidelse på alle fronter indebærer nemlig også et omfattende forskningsprojekt, som over årene skal udvikle sig sammen med udstillingen.

80%. Så stor en del af det praktiske arbejde skal anlægsgartnerelever fra Selandia i Slagelse stå for, når et storstilet forskningsprojekt om buskbeplantninger fra Københavns Universitet skal se dagens lys på Have & Landskab den 30. august til 1. september i år.

Dermed sætter Have & Landskab i år en fed streg under sin status som hele den grønne branches fagudstilling, fastslår udstillingsleder Dina Overgaard.

”Her har vi nogle af fagets mest kyndige kræfter i gang med at tilvejebringe helt ny viden i samarbejde med unge, nysgerrige mennesker, som først er begyndt at snuse til faget. Og det synes jeg er et meget godt billede på den smeltedigel, som Have & Landskab rent faktisk er. Desuden er det jo noget af et scoop, at det er lykkede os at få forskerne fra Københavns Universitet til at bruge vores udstillingen til at fremvise og udvikle den allernyeste forskning indenfor en underbelyst forskningsområde,” lyder det fra udstillingslederen.

Elever fra Selandia i færd med at rydde læbælte på Have & Landskabs kommende arealer
Førende forskning

Der er tale om et pilotprojekt, som skal prøve grænser af i forhold til buskbeplantning, eksempelvis i forhold til artsvalg, plantetæthed, plantehøjde mv.

Bag projektet står Ph.d.-studerende Marie Schnell, som allerede vakte opmærksomhed med sit speciale som netop buskbeplantninger for tre år siden. Nu er hun så klar til at bygge videre på de erfaringer og spørgsmål som rejste sig tidligere, og det er tiltrængt, pointerer hun.

”Vi grønne fagfolk bruger faktisk buske lidt tilfældigt. Sidste optælling vidste, at 45% af de anvendte planter i vores branche er buske og småtræer, men der er stort set ingen forskning og meget lidt tilgængelig viden om det. Når jeg eksempelvis underviser landskabsarkitektstuderende, så spørger de altid, hvor tæt de skal plante. Men det ved vi ikke. For stauder kan vi angive det væsentligt mere kvalificeret, men sådan er det ikke med buskbeplantninger. Og når vi nu bruger dem meget i forvejen, er det underligt, at vi ikke ved mere om det. Det kan dette projekt forhåbentligt være med til at rode bod på. Det er i hvert fald en start,” fortæller Marie Schnell.

Eleverne ude med riven

I disse dage er anlægsgartnerelever fra Selandia derfor i fuld gang med at rydde et gammelt læhegn mellem udstillingsarealerne Strøget og Parken, hvor planteskolernes stande kommer til at stå. Her vil eleverne og forskerne senere på året etablere en række bede med forskellige buskbeplantninger, som de besøgende kan vurdere resultaterne af under selve udstillingen. Det er aftalen, at Selandia og eleverne skal stå for den efterfølgende vedligeholdelse af forskningsbeplantningen, og det ser underviser og ansvarlig for skolepraktik på Selandia, Alexander Lauener, som en stor fordel for eleverne.

”Eleverne kommer jo til at være med til det hele, de har allerede beskåret og ryddet stubbe op, og de kommer også til at være med til plantningen, og selve plejen bliver en del af skolepraktikken, hvor vi jo har brug for undervisningstimer i både almindelige vedligeholdelsesopgaver og ikke mindst i at udarbejde og følge en plejeplan, eksempelvis for en buskbeplantning. Så det er et rigtigt godt projekt for eleverne, og et projekt som vi ser frem til at hjælpe frem med en god, stabil pleje,” fortæller Alexander Lauener.

Altså er det ikke kun gæsterne til Have & Landskab ’17, som kommer til at se lys blive kastet over en essentiel men underprioriteret del af faget. Også ved de kommende udstillinger vil alle kunne følge de forskellige beplantningers udvikling og altså ved selvsyn holde sig ajour med et yderst relevant forskningsprojekt.

Professor Torben Dam interviewes i forbindelse med Københavns Universitets buskbeplantningsprojekt på Have og Landskab.

Danske Planteskoler, som også er en af de fire arrangører bag Have & Landskab, er sponsor på projektet. Fra Københavns Universitet – endnu en af udstillingens arrangører – er lektor Torben Dam hovedvejleder og professor Anders Busse Nielsen og professor Björn Wiström fra Sveriges Lantbruksuniversitet medvejledere.

OM HAVE & LANDSKAB

Have & Landskab bliver arrangeret af fire centrale parter i branchen: Københavns Universitet, Danske Planteskoler, Danske Anlægsgartnere og Maskinleverandørerne – Park, Vej & Anlæg.

På udstillingen mødes den grønne branche for at få information, inspiration og mulighed for at sammenligne maskiner, udstyr, produkter og metoder i selskab med andre grønne fagfolk.

På tre dage kan du møde op mod 300 udstillere og mere end 10.000 fagfolk, som repræsentere flere end 2.100 virksomheder: Anlægsgartnere, brolæggere, kommuner, regioner, kirkegårdsledere, gravere, entreprenører, maskinstationer, boligselskaber, golfbaner og idrætsanlæg, tegnestuer og rådgivning.

Udstillingen afholdes i Slagelse ved Selandia i slutningen af august i ulige år, næste gang fra onsdag 30. august til fredag 1. september 2017.

- ANNONCE-
KILDEwww.haveoglandskab.dk
Tidligere artikelDanmarkspremiere på ny serie Challenger trailersprøjter
Næste artikel55 Fendt til midtjysk maskinstation

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her