Lavtgående grovæder rydder op i skovbunden

Rolf Willemoes på skovtur med det nye bæltedyr.

”Den er mindre og tungere, men kan mere”, siger erfaren skovmand om ny fjernstyret, bæltegående knuser fra italienske FAE.

Det kræver sin skovmand at erkende, at der måske alligevel er en bedre løsning end den, man netop har valgt. At der er en række fordele ved en anden maskine i forhold til den, man har købt.

Skoventreprenør Rolf Willemoes kan trøste sig med, at han ikke havde mulighed for at kende den anden maskine, da han købte sin nye fjernstyrede bælte-knuser til oprydning i skovbunden. Italienske FAE har først nu lanceret RCU-55, som den nye grovæder hedder. Så i stedet for at ærgre sig, vælger han at glæde sig over at have gjort et nyt bekendtskab.

”Jeg er positivt overrasket. Der er flere ting der er bedre på FAE-knuseren, end på min egen maskine. Ikke mindst er den hydraulisk. PTO eller hydraulik er lidt af en religion for mange. Foretrækker man blondiner eller brunetter? Der er nok mere træk ved mekanisk træk, men det forplanter sig til gengæld ind i motoren, og man mener jo, at drivlinjen holder bedre på hydrauliske træk”, siger Rolf Willemoes.

Klar til test

Han ejer virksomheden Brdr. Willemoes Skovservice sammen med sin bror, Bjørn Willemoes. De startede det fælles firma i 2005 og har begge årelang erfaring inden for skovbrug.

Skoventreprenør Rolf Willemoes (til højre) ser fjernbetjeningen an sammen med Special Maskiners direktør, Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Adressen er i Ikast i det midtjyske, men Brdr. Willemoes Skovservice opererer over hele landet, hvor der nu er opgaver at løse i skoven. Også i Baldersbæk Plantage ved Hovborg i Sydjylland, hvor Rolf Willemoes takkede ja til et tilbud fra direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig hos Special Maskiner A/S om at teste den nye italiener af for at se, om den kunne mere eller mindre end maskinen derhjemme.

”Jeg er overbevist om, at der er mere holdbarhed i FAE RCU-55 end i min tilsvarende knuser af et andet mærke. Maskinen skal jo på hårdt arbejde, og i FAE-knuseren skal nogle pumper trække hydraulikken. Jeg er sikker på, at de holder fint, hvis man sørger for at servicere dem ordentligt. Og så holder motoren nok bedre i den hydrauliske FAE”, vurderer Rolf Willemoes.

Op på traileren

Han kom ud at manøvrere med en maskine, der er 500 kg tungere og har 20 hestekræfter færre, end han er vant til. FAE RCU-55 vejer tre tons, og dermed skal knuserhovedet op på lastbilen, før maskinen kører op på traileren. Så holder den til gengæld alle regler og vedtægter på en standardtrailer.

Dermed er der ikke den store forskel på, hvordan Rolf Willemoes og hans folk tackler den maskine, som firmaet selv har i dag. Den vejer ganske vist mindre end FAE-knuseren og kan godt snige sig under de 3500 kg. Men der skal som regel ekstra grej med ud til opgaverne, og for ikke at komme på kant med marginalerne og færdselspolitiet, køres bælteknuseren op på traileren, mens flishugger og andet materiel sættes op på lastbil-ladet.

”Jeg bemærkede, at FAE-maskinens knuser kan løftes meget højt. Det er naturligvis en klar fordel, når man kører i terræn, som vi som regel gør. Til gengæld savnede jeg flydestilling på liften, men det kan monteres som tilvalg, hvis man ønsker det”, forklarer skoventreprenøren.

En stærk undervogn gør den nye FAE yderst velegnet til arbejde i terræn, vurderer Rolf Willemoes.

 

Bygget til terræn

”FAE-maskinen er tydeligt meget stærk i undervognen, og den er virkelig bygget til at køre i terræn. Den har udskydelige bælter, og når de skal ud i den brede position for at sikre yderligere stabilitet og sikkerhed, kan man selv vælge, hvilken side, man vil have ud. Der er også mulighed for at skyde bælterne ud i begge sider samtidig for simpelthen at sikre et bredere fodfæste. Jeg kunne i øvrigt mærke, at den er væsentligt stærkere i bælterne, end jeg er vant til. Hydraulik-driften er stærk nok til at dreje maskinen 90 grader i tomgang, både på asfalt og i blødt terræn”, siger Rolf Willemoes.

Som maskinfører blev han en anelse forvirret under testen af den nye italiener. Fjernstyringen vendte nemlig omvendt af, hvad han er vant til.

”Men jeg kan godt se, at der faktisk er FAE-maskinens fjernstyring, der vender rigtigt i forhold til vores store knusere. Selve maskinens display er bedre end andre, jeg kender. Vores egen bæltegående knuser er slet ikke udstyret med et display, så det er nærmest genialt på FAE RCU-55’eren”.

En stærk undervogn gør den nye FAE yderst velegnet til arbejde i terræn, vurderer Rolf Willemoes.

Ud på et skråplan

På plus-listen bemærker Ikast-entreprenøren også den vendbare kølervinge, som er standard hos FAE. Til gengæld søgte han forgæves efter et rum til værktøj på maskinen.

FAE-55 er udstyret med en 55 hk Kohler Common Rail-motor. Dobbelt hydrostatisk transmission sikrer den solide trækkraft med mulighed for at arbejde på skråninger op til ikke mindre end 55 grader.

Fabrikken fortæller, at det kompakte bæltedyr monteret med BL1-mulcherhoved kan snuppe vegetation op til 12 cm diameter. Med PML-mulcherhoved tager den små buske og vegetation op til 5 centimeter.

RCU-55 er helt ny fra FAE-fabrikken i Fondo nord for Gardasøen.

Den norditalienske fabrik producerede de første knusere i 1989. Siden er der kommet en lind strøm af knusere til montering på traktorer i størrelser fra 80 til 500 hk. Fabrikken er med helt i front som en af verdens førende for produktion af knuserhoveder til traktorer, gravemaskiner, minilæssere og altså også bæltekøretøjer såvel med kabine som radiostyrede som den nye RCU-55 til skovbrug.

Af: https://www.special-maskiner.com/

- ANNONCE-
Tidligere artikelQ8 søger kollega til godt team – Salg til Landbrug og Industri
Næste artikelE-blad Juli 2022

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her