Naturpleje med fleksibelt maskinkoncept

Det fældede materiale flises og leveres til kraftvarmeværker. Resultatet er en omkostningsfri eller endda overskudsgivende naturpleje for lodsejeren.
- ANNONCE-

 

MT Skovservice, med base i den fynske by Tommerup, har udviklet et sammenhængende maskin- og redskabskoncept, som gør det effektivt at trimme og rydde levende hegn. Samtidig udnyttes træet til flis til varmeværker, og hegnsplejen bliver derved omkostningsneutral eller giver overskud for lodsejeren.

“Ud over hegn rydder og trimmer vi skovarealer, overdrev og moser, remiser og andre områder, hvor der skal være åbent, men som gerne vil gro til i buske og træer, hvis de ikke bliver passet”, fortæller entreprenør Mikkel Thykjær, der ejer MT Skovservice med tre medarbejdere.

Mikkel Thykjær driver MT Skovservice og har succes med et særligt plejekoncept.

Opgaverne løses med klippehoved og Axer akkumuleringsgrab monteret på en 8 tons Hitachi gravemaskine. Det klarer langt det meste rydningsarbejde. Dukker der større træer op, som skal fældes, skiftes der til en Mecanil fældegrab. Er der brug for neddele stammerne, inden de kan gå i flishuggeren, sker det med en Lasco keglekløver, der ligeledes kan monteres på gravemaskinen.

“Vores idé er at vælge redskaber, som kan monteres på en gravemaskine i modsætning til, at vi skulle have en egentlig skovmaskine i gang. Det giver os en høj grad af fleksibilitet og lavere enhedsomkostninger, og vi kan løse hele opgaven på én gang. Vi har alle redskaber med i marken. Ofte har vi også flishuggeren på stedet samtidig, så arealet er færdigbearbejdet, når vi kører. I andre tilfælde kører vi træet ud i stak ved fast vej og flishugger der. Vi afsætter flisen til varmeværk som en del af konceptet. Resultatet er en omkostningsfri eller ligefrem overskudsgivende naturpleje for lodsejeren”, forklarer Mikkel Thykjær.

Maskinfører Hans Erik Fischer ved sin Hitachi maskine med monteret klippehoved og Axer akkumuleringstang.
Fældning er naturpleje

Det forandrer landskabet markant, når et hegn ryddes til grunden. Det kan af og til afføde en kritisk bemærkning, men Mikkel Thykjær peger på, at han i virkeligheden blot viderefører tidligere tiders skik, hvor markhegnene blev fældet hvert syvende år. Det var en operation, der indgik i sædskiftet. De fældede hegn blev brugt i komfur og kakkelovn, og i løbet af de næste syv år groede hegnene op og var klar til næste nedskæring.

MT Skovservice på job på Horne Land, hvor hegn trimmes, så landbrugsmaskinerne kan komme til.

“I dag er mange hegn blevet forsømt og er helt ”forgroede” og hælder i mange tilfælde så meget ud over marker og stier, at det betyder tab. Vi genopretter hegnene ved nedskæringen og udfører naturpleje, som er vigtig også for vildt og planter. Fældning af hegn betyder fornyelse”, siger Mikkel Thykjær.

Ud over hegnsopgaverne passer MT Skovservice en række større og mindre skovarealer i totalentreprise. Det gælder både gårde med et lille skovareal, som de ikke rigtig har fået passet, til godser, der udliciterer skovens pasning.

Større træer lægges ned med Mecanil fældegrab.

 

Fleksibilitet er vigtig

“Fleksibiliteten i opgaveløsningen er vigtig for os. Ved at bruge en let gravemaskine som redskabsbærer kan vi komme frem på steder, hvor det ellers kan være svært, og vi kan med de forskellige redskaber få en lønsom opgave, som ellers ville være brødløs at løse. For eksempel hvis vi skulle ind med motorsav og udkørselsvogn”, siger Mikkel Thykjær.

Til forhold, hvor jordbunden er særlig blød, har MT Skovservice udviklet et koncept, hvor de kan lægge køreplader ud foran gravemaskinen under selve arbejdet, så opgaven også her kan løses på én gang.

Mecanil savegrabben tager et skær på 45 cm, og tykkere stammer bearbejdes blot fra flere sider, til træet er fældet. Flishuggeren tager op til 40 cm, så alle stammer over dette mål flækkes med Lasco keglekløveren, som er et meget effektivt redskab.

“Vi har valgt et forholdsvis fast redskabskoncept, primært på grund af gode erfaringer med de enkelte typer. For eksempel er Mecanil fældegrabben relativt enkel, og der er ikke rigtig noget vedligehold ud over de almindelige sliddele. Det er vigtigt for mig at få et godt forhold mellem pris og ydeevne, og at vi kan arbejde med gravemaskinen som redskabsbærer. Her passer vores redskabsportefølje godt sammen”, slutter Mikkel Thykjær.

Maskinparken

3 stk. Hitachi gravemaskiner model 85 USB-5

1 stk. Kubota 8 tons gravemaskine model KX 080

2 stk. Mecanil SG210

4 stk. klipgrabbe med Axer akkumulering

1 stk. Lasco M3-6.2 S keglekløver

2 stk. New Holland TM 155 traktorer med blokvogn og tipvogn

1 stk. Valtra S 374 der bruges til flishugger

1 stk. Jenz flishugger 360 40x80 cm, m. 22 kbm fliskasse

1 stk. Jenz kærreflishugger 581 70x120 cm

1 stk. Ponnse Buffalo udkørselsmaskine

 

Fakta om MT Skovservice

MT Skovservice er en full line skoventreprenørvirksomhed, som drives af Mikkel Thykjær med en lille håndfuld medarbejdere. Firmaet har tre Hitachi 8 tons gravemaskiner, som kører med et redskabsprogram bestående af Mecanil SG210 fældegrab og Axer akkumuleringsgrab monteret over klippehoved. Desuden bruges Lasco keglekløver til neddeling af stammer i store dimensioner, så de kan flishugges.

Mecanil, Axer og Lasco forhandles af Skovmek, som har et bredt program af maskiner til skov og park.

 

-Annonce-

EFTERLAD ET SVAR

Venligst indtast din kommentar
Venligst indsæt dit navn her