Ny knuser efter 16.000 timer – ikke fordi det var nødvendigt

Jysk skoventreprenør har taget femte italienske FAE-knuser i brug

Da firmaet Special Maskiner i Rudkøbing for mindre end et år siden overtog den danske import og forhandling af de italienske FAE-knusere, sendte direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig information rundt til eksisterende og potentielle FAE-brugere. Han kunne godt have sparet brevet til virksomheden Daugaard-Hansen Grenknusning. Her er hverken indehaver Knud Daugaard-Hansen eller den daglige chef for skoventreprenørfirmaet, John Dinesen, alligevel til at rokke.

– Der har stået FAE på vore seneste fire knusere. Det gør der også på den nye. FAE UMH/S, for at være helt nøjagtig. Så nu har vi taget den femte i brug. Den tidligere fik vi i 2008. Den kørte cirka 16.000 timer uden problemer, og den kunne såmænd godt være renoveret. Vi har ikke skiftet, fordi det var absolut nødvendigt. Men der skal jo nyt til engang i mellem, konstaterer John Dinesen.

Det er ham, der styrer skovbutikken i daglige. John Dinesen er skoventreprenør og samtidig maskinfører. Han tager sig af driften af Daugaard-Hansen Grenknusning og laver aftalerne med kunderne.

– Det er også mig, der vurderer, hvornår der skal købes nyt grej. Så skriver Knud Daugaard-Hansen checken. Det er en god fordeling, vurderer John Dinesen.

Der er ingen kære mor, når FAE-knuseren kører hen over dårlige træer, hegn, stubbe, grene og rødder. Efterfølgende er der klar til genplantning.
Der er ingen kære mor, når FAE-knuseren kører hen over dårlige træer, hegn, stubbe, grene og rødder. Efterfølgende er der klar til genplantning.
Mage til knuseren fra ’99

Selv har han kørt omkring 35.000 timer med FAE-knusere, siden han gjorde sin entre i det Kolding-baserede firma i 1999. Knud Daugaard-Hansen hyrede John Dinesen umiddelbart efter den store december-storm i 1999. Siden har John Dinesen siddet i Valtra-traktoren med FAE-knuseren spændt bag i mellem 2.000 og 2.500 timer om året.

– Bortset fra de småjusteringer og forbedringer, en fabrik laver hen over årene, er vores knuser i virkeligheden nøjagtig mage til den, John Dinesen startede med i 1999. Helt fra starten fandt vi den rigtige maskine til det, vi laver. Den har den kapacitet, den skal have. Den har god effekt, og den er tilpas tung. FAE-knuserne laver et godt stykke arbejde, og derfor overvejer vi aldrig, om vi skulle prøve andre mærker, siger Knud Daugaard-Hansen.

– Samtidig er John Dinesen efterhånden gået i ét med FAE-knuserne. Han har virkelig lært maskinerne at kende. Hen ad vejen vil der altid komme noget, der skal justeres eller repareres. John kan øjeblikkelig føle, om noget ikke er, som det skal være. Jeg tror, at han sidder derinde i traktorens kabine og kan mærke det i en storetå, når der er behov for service til knuseren, fortæller Knud Daugaard-Hansen.

– Jeg kører cirka 5.000 timer med en FAE-knuser, inden der er behov for at skifte lejer og kileremme. Den daglige service indskrænker sig til smøring og et tjek af, om noget på maskinen lige trænger til at blive spændt efter, siger John Dinesen.

John Dinesen har fået nye tænder – på sin lige så nye FAE-knuser. Den italienske fabrik har lanceret den nye Type C/3-tænder, som skiftes anderledes end de tidligere tænder og er nemmere at spænde.
John Dinesen har fået nye tænder – på sin lige så nye FAE-knuser. Den italienske fabrik har lanceret den nye Type C/3-tænder, som skiftes anderledes end de tidligere tænder og er nemmere at spænde.
Klar til genplantning

For Daugaard-Hansen Grenknusning og John Dinesen handler det i langt overvejende grad om juletræer. Med sin ekvipage af en Valtra T193 traktor og FAE UMH/S knuseren kører han ind igennem juletræskulturerne og knuser kasserede træer og stubbe, så arealerne bliver klar til genplantning.

– Vi har altid kørt meget for Skov- og Naturstyrelsen. Det bliver nok til omkring halvdelen af timerne. I praksis bliver der ikke den store forskel pÃ¥ den tidligere og den nye FAE-knuser. Italienerne har lanceret en ny slags tænder, Type C/3. Der er en lidt anden mÃ¥de at skifte dem pÃ¥. De nye er lidt nemmere at spænde fast. Men ellers fungerer maskinen lige som de andre, som jeg tilsammen har kørt omkring de 35.000 timer med. Det bliver i døgndrift vist nok til godt og vel fire Ã¥r, siger maskinfører John Dinesen.

FAE-knuseren pulveriserer kasserede træer og stubbe i en arbejdsbredde på 2320 mm.
FAE-knuseren pulveriserer kasserede træer og stubbe i en arbejdsbredde på 2320 mm.
FAE siden 1989

FAE sendte de første knusere ud fra fabrikken i Norditalien i 1989. I første omgang var det Lau Toxværd, der fik import og forhandling i Danmark med sit firma Interforst. Efterfølgende havde Spearhead importen, inden direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig i fjor med stor tilfredshed kunne signere aftalen med FAE Group.

Mens Daugaard-Hansen Grenknusning har dedikeret indsatsen til hovedsagelig juletræsplantager, kører FAE-knusere andre steder ufortrødent rundt og rydder op i levende hegn og frugtplantager. Grene og rødder knuses og fræses ned og skaber dermed plads for ny tilplantning.

FAE producerer knusere til brug med traktorer far 80 til 350 hk. Den Valtra T193, som John Dinesen har som daglig arbejdsplads, yder 250 hk.

Mens det er John Dinesen, der helt tager sig af opgaverne som skoventreprenør, har firmaets indehaver, Knud Daugaard-Hansen, rigeligt med andre jern i ilden. Blandt en række forskellige gøremål, ejer han to golfbaner og driver også selv den ene. Samtidig er han leveringsdygtig i brænde og producerer 2,3 millioner slagtekyllinger om året.

018-1001
Der tygges juletræer med stor effektivitet i en sønderjysk plantage. FAE UHM/S drives af traktorens PTO med op til 1.000 omdrejninger i minuttet.

- ANNONCE-
VIASpecial Maskiner
Tidligere artikelKøer, geder og heste for maskinfolket i Roskilde
Næste artikelLogset spiller med musklerne…

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her