Mænd og mekanik

Vi skal omkring 30 – 40 år tilbage.

Fra 1996 -1998 mappen…
Mange af de større producenter af landbrugsmaskiner/redskaber inviterede gladeligt deres gode kunder og ofte også landbrugspressen med på ture til fabrikker, forsøgsgårde, maskinforretninger, landbrug, maskinstationer – både i Europa og over Atlanten. Maskinstationerne, som ofte var gode og investeringslystne kunder, var rigt repræsenteret på disse firmature, og der blev tid til både det faglige og det mere sociale … ikke at forglemme. Én af disse ture gik til Norditalien, hvor daværende Fiat havde nye traktormodeller at fremvise. De nye traktorer skulle demonstreres og gerne prøvekøres af de inviterede maskinstationsmænd på Fiats testgård.
Hesston i Frankrig, 1983
Hvordan gik det så?

Jo, selvfølgelig fik alle set de spritnye traktorer, men hvad flertallet af maskinstationsmænd syntes var endnu mere spændende, var et righoldigt lager af ældre modeller – både Fiat traktorer og Laverda mejetærskere, placeret i et hjørne bag nogle bygninger. Det var øjensynligt endnu sjovere at forsøge at få en gammel model sat i gang og sat i gear – og det lykkedes. Der blev en brummen og dejlig dieselos!

Mennesket, måske især mændene, har nok fra tidernes morgen haft en trang til at opfinde, forbedre, udvikle. Og denne trang gælder både at opfinde noget helt super nyt, men også de gamle modeller er interessante … at få dem til at virke. Det er dog vist det allersjoveste.

Valment i Paris 25. – 26. april 1996.

Hvor ofte har man ikke på fx dyrskuer kunnet se de mandlige gæster blive tiltrukket af de rolige og dumpe lyde fra en gammel … dieselhakker! Osen og røgen og lugten i næsen – det gør blot oplevelsen endnu bedre. Og hvor mange steder i landet står der ikke unge og ældre mænd bøjet over mekanik i deres fritid – biler, traktorer, knallerter osv. Måske til ”mak-aftener”, som en sådan ugentlig komsammen kan hedde. Det er da sjovt. At noget mekanisk kan bibringe så megen fornøjelse – også for de helt unge.

Valment i Paris 25. – 26. april 1996.

Når man ved lidt om hvordan det var førhen, så er det endnu mere håndgribeligt at forundres over den enorme udvikling mekanikken har været igennem.

I  M&L februar 2022 side 31 fortæller vi om en ung mand, Mads Andersen, der netop har modtaget et Jubilæumslegat fra Dansk Maskinhandlerforening.

 

Valment i Paris 25. – 26. april 1996.

Også den unge Mads kan lide at makke med gamle maskiner, og fortæller bl.a.:

”Min morfar Oluf Poulsen, som startede Herborg Maskinforretning, er et stort forbillede for mig. Han byggede en succesfuld forretning op fra bunden, og så kan han snakke med alle mennesker. Han har en fantastisk livsenergi, som jeg beundrer meget. Når jeg kommer hjem fra arbejde, er jeg tit inde forbi kontoret og sige hej til ham og snakke lidt. Vi har brugt et par vintre på at renovere en gammel traktor sammen, så der får man snakket om alt muligt, og jeg har lært meget af ham”, fortæller Mads.

Fra 1996 -1998 mappen…

Facebook – en moderne måde at udveksle interesse

”Gamle Danske Maskinstationsbilleder fra før årtusindskiftet”, således hedder en Facebook gruppe, der i dag har ikke mindre end 27.300 medlemmer.

Jeppe Tokkesdal, Facebook sidens stifter og administrator fortæller:

”I december 2021 rundede gruppen sørme et skarpt hjørne med 1 år på bagen! Håbet var at kunne danne et forum med måske 500-1000 medlemmer for folk med den her lidt nørdede interesse.

Med nu over 27.000 medlemmer, tusindvis af billeder og fortællinger og nu også med en trykt sektion i bladet Maskinstationen og Landbrugslederen, så har interessen været meget større end vi turde drømme om!

Tak til alle der bidrager med billeder, historier, likes og det altid gode humør. Mange har via gruppen genfundet gamle bekendtskaber i form af tidligere kollegaer, skolekammerater og barndomsvenner. Nogle har genfundet gamle traktorer og maskiner – en enkelt TW-35’er har endda fundet hjem til den oprindelige ejermand igen! Vi håber alle medlemmer bliver ved med at bidrage til siden, som vi gerne vil gøre endnu bedre.

Har I forslag til forbedringer, emner vi skal tage op eller nye tiltag, så tøv ikke med at kontakte os på siden, på Messenger eller på mail jeppetokkesdal@hotmail.com

Og mere at se på Facebook

Også gruppen: Gamle Landbrugsmaskinbilleder fra Gårde og Godser, der i dag har knap 12.300 medlemmer er et besøg/medlemsskab værd. Her deles fotos og historier fra gårde og godser, igen en gruppe med mange likes, god opførsel og godt humør.

Valment i Paris 25. – 26. april 1996.

Find gruppen her

Du kan måske også slå et smut ind på siden ”Maskinstationernes forum”, en gruppe hvor man som maskinstationsejer, ansat, leverandør eller måske bare har en generel interesse for branchen kan bidrage med alt indenfor branchen. – så klik ind og vær med! https://www.facebook.com/danskemaskinstationer

Fiat demo i oktober 1989 på Clausholm Gods ved Randers.

 

Så … unge og ældre … der er muligheder nok for både gammelt og nyt … fx på Facebook.

  • Mak
- ANNONCE-
Tidligere artikelAgerbæk udvider aktiviteterne
Næste artikelKæmpe special-sav passer alleer ved Fredensborg Slot

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her