En maskinstationsejer og en planteavler fra Vestjylland anskaffede for tre års siden et Turbodan mobiltørreri til at klare en rigtig våd høst. Det viste sig, at tørreriet var effektivt til vådt korn – men også, at det var virkelig velegnet til græsfrø. Derfor har de nu anskaffet et tørreri mere af samme type.

– I en våd høst er det godt at kunne gøre noget i stedet for at sidde inde og blive deprimeret.

Udsagnet kommer fra Lars Bjerregaard, der råder over to traktordrevne Turbodan TD15 mobiltørrerier sammen med Poul Erik Clausen, Nr. Vium Maskinstation ved Videbæk.

– Et mobiltørreri er selvfølgelig anderledes at bruge end et traditionelt tørreri. Det et dog rigtigt nemt at betjene, når man lige har lært det at kende. Årsagen er ikke mindst det enkle og praktiske betjeningspanel, siger Lars Bjerregaard.

Lars Bjerregaard driver et planteavlsbrug på 320 hektar ved Vorgod i Vestjylland

De to anskaffede deres første mobiltørreri i 2018 – lidt brugt.

– Vi stod i en rigtigt våd høst, hvor mobiltørreriet hurtigt viste sig at være meget effektivt til vådt korn. Men lige så vigtigt for os var det, at tørreriet også viste sig at være virkelig velegnet til græsfrø, fortæller Poul Erik Clausen.

De to dyrker tilsammen 80 hektar med rajgræs.

Har købt endnu et tørreri magen til

– Nu har vi netop købt endnu et brugt mobiltørreri af helt samme type – først og fremmest for at kunne nedtørre græsfrø hurtigt og effektivt. Vi har frølagre to steder, så det er praktisk med mobiltørrerier, tilføjer Poul Erik Clausen.

– For at holde temperaturen nede, når vi tørrer græsfrø, sætter vi nogle mindre dyser i oliefyret. Det tager kun 10 minutter, fortæller Poul Erik Clausen.

– Et mobiltørreri er selvfølgelig anderledes at bruge end et traditionelt tørreri. Men det er rigtig nemt at betjene, når man først lige har lært det at kende. Det skyldes ikke mindst det enkle og praktiske betjeningspanel, supplerer Lars Bjerregaard.

– Når vi tørrer græsfrø, kører vi med en temperatur på højest 30 grader samt stor luftmængde. For at holde temperaturen nede, når vi tørrer græsfrø, sætter vi nogle mindre dyser i oliefyret. Det kun tager 10 minutter, fortæller Poul Erik Clausen.

Høj spireprocent

– Da vi tørrer meget græsfrø, har vi fået sat forstærkede omrørersnegle i tørrerierne, fordi græsfrø jo er meget tungt og dødt at arbejde med, forklarer han.

– Med det her udstyr kan vi hurtigt tørre og nedkøle græsfrø, hvilket resulterer i en høj spireprocent. Vi tørrer frøet ned til 14-15 procent vand med mobiltørreriet og tørrer det videre ned til omkring 13 procent, når det er kommet på lager, lyder det fra den vestjyske maskinstationsmand.

– Når vi høster korn, kan et enkelt TD15 mobiltørreri nå at tørre korn fra to 30-fods mejetærskere ved en vandprocent på 20. Er det foderkorn, kan vi tørre det fire procent ned i timen ved at gå helt op på en tørretemperatur på 120 grader, fortæller Lars Bjerregaard, der står for alt høstarbejdet.

Ved maltbyg sænkes temperaturen til 60-65 grader, og så er tørrekapaciteten naturligvis knap så høj.

Turbodan TD15 mobiltørreriet kan rumme 20 kubikmeter, hvilket svarer til cirka 15 tons i hvede. Tørreriet har forstærkede omrørersnegle, da græsfrø er meget tungt at arbejde med. Tørrebunden har en hulstørrelse på 1,5 millimeter.
Tørrer også hestebønner

De to vestjyder tørrer også hestebønner med typisk 20-30 procent vand med mobiltørreri. Det tager 3-5 timer at tørre et læs på 20 kubikmeter ned, afhængigt af vandindholdet.

Et TD15 mobiltørreri fra Turbodan Danmark kan rumme 20 kubikmeter, hvilket svarer til cirka 15 tons i hvede. Firmaet tilbyder også to større modeller, TD18 og TD25, som kan rumme henholdsvis 24 og 32 kubikmeter.

Tørreriets store blæser, der drives direkte af traktorens pto, kan give op til 22.000 kubikmeter luft i timen. Varmekilden er et oliefyr, som sammen med tørreriets tre omrørersnegle drives med strøm fra en generator, der også trækkes via traktorens pto.

Oliefyret på model TD15 og TD18 yder 700 kW, på model TD25 1.000 kW.

Mobiltørreriets tørrebund har en hulstørrelse på 1,5 millimeter.

Bedre udnyttelse af mejetærskerkapaciteten

– En oplagt gevinst ved mobiltørrerier er, at de gør det muligt at udnytte mejetærskerkapaciteten bedre i høst. Vi kan nemlig forlænge høstdagene med en times tid både morgen og aften, fordi vi kan få den lidt vådere afgrøde tørret ned i en fart, forklarer Lars Bjerregaard.

– Under almindelige høstforhold kan vi tørre et læs korn ned på to timer – inklusive omlæsning, fortæller han og tilføjer:

– Hvis vi høster en lille smule, kan vi godt køre ud i marken og tømme den nyhøstede afgrøde direkte over i mobiltørreriet. Men når vi høster på fuldt tryk, anvender vi mest en kornvogn og kører hjem og tømmer af i mobiltørreriet derhjemme, så vi kan holde tørreriet i gang hele tiden.

Har aldrig oplevet driftsstop

De to vestjyder har aldrig oplevet driftsstop på det mobiltørreri, de anskaffede i 2018.

– Vi får lavet service hver vinter, og så kører det, som det skal, i høst. Firmaet ligger inde med alle nødvendige reservedele, og vi har også selv lidt liggende, fortæller de.

Afhængigt af året bliver Turbodan mobiltørrerierne også lejet ud – især til tørring af korn og hestebønner.

– Der er ingen tvivl om, at de her mobiltørrerier er et billigt alternativ til at få tørret hos et grovvarefirma. De er desuden ikke dyrere i energi end traditionelle tørrerier. Og med mobiltørrerierne opnår vi en værdifuld fleksibilitet, som man ikke har med traditionelle tørrerier, slutter Poul Erik Clausen fra Nr. Vium Maskinstation.

Af Erik Kjærgaard Christensen

Poul Erik Clausen og Lars Bjerregaard råder nu over to Turbodan TD15 mobiltørrerier, som ifølge de to, giver stor fleksibilitet i høst.
-Annonce-
KILDETurbodan
Tidligere artikelDeutz tager næste skridt med sin nye 7 serie TTV
Næste artikelE-blad August 2021

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her