GØMA tester otte meter bred gyllenedfælder

GØMA GD800 er en ny gyllenedfælder med en arbejdsbredde på otte meter. Nedfælderen er modulopbygget, og eksempelvis er nedfælderens tre valser fuldstændig ens.

Med en arbejdsbredde på otte meter sætter de nye GØMA GD800 og GT800 gyllenedfældere en nye standard for ophængte nedfældere.

En unik detalje, der øger frihøjden under nedfælderen, er baggrunden for, at GØMA nu kan tilbyde ophængte gyllenedfælderem med en arbejdsbredde på hele otte meter.

Den nye nedfælder kommer i to varianter, hvor GD800 er en disc-nedfælder, mens GT800 er en nedfælder med tænder. De nye nedfældere er opbygget over en tredelt ramme, og under transport er begge nedfældere kun tre meter brede og under fire meter i højden.

Standardudstyret omfatter blandt andet hydraulisk indstilling af arbejdsdybden, og efter at gyllen er placeret, genpakkes jorden enten af en traditionel rørpakkevalse eller af en STS ringvalse.

Modulopbygget og standardiseret

I konstruktionen af GØMA GD800 og GT800 er der lagt vægt på, at nedfælderne opbygges over standardkomponenter, der anvendes til begge type nedfældere. Centerdelen og de opklappelige sidefløje er lige brede, og derfor er eksempelvis valserne på de tre sektioner fuldstændig ens.

I udviklingen har der ligeledes været fokuseret på, at grundkonstruktionen skulle være let og stærk. I designet er der sigtet efter at få en åben konstruktion, der minimerer risikoen for, at jord lægger sig på nedfælderen, hvor det giver en unødig forøgelse af vægten.

Maksimal udnyttelse af totalhøjden

For at begrænse transporthøjden til under fire meter, løftes både nedfælderskær og pakvalsen på den midterste sektion automatisk op, når nedfælderen foldes sammen.

– Vi behøver derfor ikke at løfte trepunktophænget helt i top, for at opnå en god frihøjde under nedfælderen, og derved kan vi uden problemer transportere en otte meter bred nedfælder, og stadig overholde færdselsloven, siger Jakob Møller, teknisk chef hos GØMA.

Han pointerer desuden, at sidesektionerne under transport låse i en position, hvor de står seks grader indad. Det betyder, at nedfælderen ikke generer udsynet, når chaufføren ser i sidespejlene.

Tilpasses vognens geometri

Gøma GD800 og GT800 monteres tæt på gyllevognen og er med et påboltet topstangsfæste.

– Ved at komme tæt på gyllevognen minimerer vi risikoen for negativ prodseøjetryk, og det justerbare topstangsfæstet giver mulighed for at tilpasse nedfælderen til geometrien i gyllevognens trepunktsophæng. Derfor kan de nye nedfældere monteres på alle type vogne og på selvkørende gyllemaskiner, påpeger Jakob Møller.

Ved sammenfoldning til transport løftes både skær og valsen i midtesektionen automatisk, så frihøjden under nedfælderen øges, og transporthøjden holdes under fire meter.
God gennemgang

Afstanden imellem de to rækker tænder eller tallerkner er 100 centimeter, og på disc-modellen placeres gyllen på skyggesiden af den forreste række tallerkner, mens der på tandnedfælderen placeres gylle ved samtlige tænder.

– Discene har en diameter på 510 millimeter og er monteret med levetidssmurte SKF-lejer. Til den nye nedfælder har vi udviklet et nyt ophæng, der giver en bedre beskyttelse af lejerne, og for at reducere vægten fortsætter vi med et ophæng, hvor tallerknerne er monteret to og to, siger Jakob Møller.

GØMA tester i 2021 en nulserie på ti nedfældere, og forløber det som forventet, kan både GD800 og GT 800 leveres til sæson 2022.

Med en arbejdsbredde på hele otte meter er GØMA GD800 og GT800 udviklet til at udnytte effekten fra de store traktorer.

www.goma.dk

- ANNONCE-
KILDEGøma
Tidligere artikelGode erfaringer med Geringhoff majsplukkebord
Næste artikelE-blad April 2021

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her