Genial til hø og skånsom til græsensilagen

Fleksibel og effektiv maskine, de to bånd gør det muligt for chaufføren at rive med centerlevering, kombineret center- og sidelevering, sidelevering til én side eller begge sider.

Lars Kristensen, Holmsland Maskinstation investerede til 2020-sæsonen i en KUHN pickup-rive.

– Det øger helt klart foderkvaliteten og mindsker sliddet på finsnitteren, sige han.

Ikke en sten eller jord fra et muldskud kommer med ind i skåret og videre i foderet, når indehaver af Holmsland Maskinstation, Lars Kristensen, river græs sammen til ensilage eller til hø med sin KUHN Merge Maxx 950 pickup-rive.

På de pandekageflade arealer mellem Stadil Fjord og Ringkøbing Fjord har Lars Kristensen altid sat en ære i at arbejde på jævne marker og holde foderet rent. Som medejer i faderens kvægbedrift med 100 økologiske malkekøer har han også i egen interesse et skarpt blik på foderkvaliteten, som fik et ekstra nøk opad med investeringen i KUHN pickup-riven til sæson 2020.

Fra traktoren er der her midt ind under maskinen er der et godt kig på skåret, når der samles i midten, viser Lars Kristensen. Bemærk den tykke svanehals, i hvis indre hydraulikolien gemmer sig til den fuldhydrauliske pickup-rive.

– Vi snitter græsset med en bugseret finsnitter og kan faktisk mærke forskellen. Knivene holder sig skarpe længere og sliddet er helt klart mindre nu end tidligere, hvor vi rev græsset sammen med en almindelig rotorrive, lyder erfaringen.

Vender halm

Holmsland Maskinstation holder med en kombination af entreprenørarbejde, vinterservice og landbrugsarbejde fire faste medarbejdere og Lars Kristensen fuldt beskæftiget året rundt.

– Vi laver en del hø og wrap for kunder i området og udfører også rivearbejde for dem, der vil have en ekstraordinær kvalitet. Desuden bruger vi pickup-riven til halm. Her kan vi vende to skår ad gangen, hvis der er høstet med mejetærskere op til 25 fod.

– Kan du se de store flade slæbesko? Når vi kører i halmen, sætter vi plastplader under slæbeskoene, som ellers bliver meget varme, når vi kører i halmstub, forklarer Lars Kristensen.

Den nye Merge Maxx 950 er ikke den eneste KUHN maskine på Holmsland Maskinstation. Lars Kristensen har i mange år kørt med en KUHN rotorharve og råder desuden over en KUHN wrapper. – Maskinerne fra KUHN har en både robust og elegant konstruktionskvalitet, siger han.
Nænsom behandling

Med det nænsomme løft af materialet udmærker pickup-riven sig i særdeleshed til økologiske sædskifter og slætgræs med højt kløverindhold, fordi bladene herfra ikke udsættes for at skulle slæbes hen over jorden og falde ned mellem stubbene.

– Den tager det hele med, uden at man behøver at sætte den hårdt mod bunden. Man kan justere det sådan, at slæbeskoene ikke hviler særlig hårdt og skåner derved også stubben, der hurtigt går i vækst igen.

– Herhjemme på vore egne arealer, hvor vi høster med den bugserede snitter, er der faktisk ikke ret meget mening i at køre med faste kørespor, fordi vi trykker meget lidt og ikke kører med 60 kubikmeter store frakørselsvogne, siger Lars Kristensen, der betegner Merge Maxx riven som ideel, både som maskinstationsmaskine og som gårdmaskine.

Fleksibel maskine

På maskinstationen kører pickup-riven normalt med cirka 14 kilometer i timen, og med den fart opnår den en imponerende kapacitet.

– Den er nem at komme omkring med og er hurtigt i skåret igen efter vendingen, så det bliver til noget, når vi kører med den. Og så er den nem at omstille til de forskellige opgaver.

– For eksempel er pickup-riven genial til hø, Her kan vi rive i hele arbejdsbreddens godt ni meter og lave to skår. Er der et lidt mindre lag, kan vi samle hele arbejdsbredden til et skår i midten, eller for eksempel køre det hele ud til den ene side, kører en omgang, og derved samle et skår fra to sider.

– Og skulle det være mindre endnu, kan den sagtens flytte og samle til et skår i hvilken som helst bredde, f.eks. op til 36 meter, men så er der nok ikke meget at køre efter, fortæller Lars Kristensen om maskinens fleksibilitet.

Arbejder næsten lydløst

Vedligeholdelsen er nem, og så er den først og fremmest meget behagelig at køre med, fordi den er så støjsvag.

– Den smidige kørsel skyldes ikke mindst, at hydraulikpumpen er anbragt i traversen og drejepunktet placeret bag ved. Dermed er der kun lille belastning af kraftoverføringsakslen og masser af manøvremuligheder. Hydraulisk drift af pickuppen betyder, at omdrejningstallet kan afpasses fremkørselshastigheden ligesom man kan regulere, hvor hurtigt gummibåndene skal køre. Det sikrer velformede skår, der er nemt at køre i med presser eller finsnitter, forklarer Lars Kristensen.

For den vestjyske maskinstationsejer er Merge Maxx 950 riven den seneste investering i en KUHN maskine, men ikke den eneste.

– Jeg har i mange år kørt med en KUHN rotorharve og har også en plovkombination med en KUHN plov henholdsvis for og bag.

Til at wrappe minibigballerne har Lars Kristensen desuden en KUHN SW 4014 portalwrapper.

– Jeg er også blevet glad for KUHN produkterne på grund af deres konstruktionskvalitet, der gør dem robuste og særdeles holdbare uden at de virker klodsede, lyder den erfarne maskinstationsmands vurdering.

Pick-uppen samler afgrøden op med minimal risiko for forurening. Afgrøden bliver ført i et jævnt flow over på de to bånd, hvorefter det afleveres i velformede skår.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA: KUHN Merge Maxx 950 pickup-rive

  • Fuldhydraulisk: Riven har eget hydraulisk anlæg
  • Arbejdsbredde: 7,5-9,5 meter
  • Arbejdsbredde justering: Hydraulisk trinløs justering af rivens to enheder
  • Transport stilling: 3,0 meter bred, 3,6 meter høj og 7,4 meter lang
  • Skårplacering: Centerlevering, kombineret center- og sidelevering, sidelevering til én side eller begge sider
  • Terrænfølge: Affjedring og slæbesko sikre at hver enhed følger terrænet
  • Skårbredde justering: Skårdug (tilvalg)

Artiklen kan også læses i M&L marts 2021 udgivelse.

- ANNONCE-
KILDEMaskinhandler Indkøbsringen A/S
Tidligere artikelAgromek bliver afholdt næste gang 29. november-2. december 2022
Næste artikel4. generation i spidsen for sønderjysk entreprenør

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her