Forbered dig grundigt, inden du køber GPS-system til auto- og sektionsstyring af landbrugsmaskiner og undgå fejlinvesteringer og massiv ærgrelse. GPS-ekspert, Bent Henneberg guider dig gennem købsfasen.

Muligheden for at kunne slippe rattet og lade traktoren køre snorlige og samtidig spare tid samt sænke brugen af både gødning og sprøjtemidler har fået mange markbrugere til at investere i et GPS-anlæg. Der er dog mange faldgruber og begrænsninger, som potentielle købere skal gøre sig klart for ikke at ende med et fejlkøb.

Ifølge Bent Henneberg er en af de mest almindelige fejl i forbindelse med investeringer i GPS-systemer, at en landmand køber et GPS-system, der ikke kan flyttes fra maskine til maskine. Foto: PR.

– Ofte køber landmænd et autostyringsanlæg til mejetærskeren for at kunne høste i lige spor. Efter høsten opstår et ønske om at flytte systemet over i traktoren for at få mest muligt ud af investeringen. Her oplever mange så, at GPS-udstyret ikke kan bruges i maskiner af et andet mærke, forklarer Bent Henneberg, salgschef ved Geoteam, der er Danmarks førende forhandler af avancerede GPS-systemer til præcisionslandbrug samt bygge- og anlægsbranchen.

Bent Henneberg giver herunder sine bedste råd til, hvad landmænd skal have øje for inden køb af GPS-system.

GPS-anlæg skal virke på alle mærker – Det er helt oplagt at anvende autostyringsanlægget året rundt ved at flytte det fra såtraktor til mejetærsker til sprøjtetraktor – og tilbage igen. Mange fabriksmonterede systemer kan dog ikke flyttes – ikke engang til en anden traktor af samme mærke. Merprisen for et åbent system, der kan bruges overalt, er omkring 25.000 kroner, hvilket er billigt i forhold til at købe individuelle GPS-anlæg til hver maskine.

Tænk langsigtet – Meget få bedrifter har en femårsplan for indkøb af maskiner, men netop indblik i fremtidige investeringer er værdifuld viden, når der skal udvælges en GPS-løsning. Hvis du i fremtiden har ambitioner om at bruge GPS til andet og mere end autostyring, skal det system, du køber i dag, kunne håndtere disse funktioner.

Kan dit GPS-system fungere sammen med dine samarbejdspartneres? Nogle fabrikanter baserer deres produkter på RTK-netværk, der ikke lever op til Geodatastyrelsens krav, og kan derfor ikke bruges sammen med andre produkter. Foto: PR.

Systemet skal kunne samarbejde om faste spor – Ønsket om at lægge pleje- og gyllespor præcis samme sted hvert år opstår ofte kort efter investeringen i autostyring. Der er dog forskel på de netværk, som systemer baserer sig på. Anlæg der anvender to forskellige netværk vil sjældent kunne køre i samme spor, medmindre netværkene er indmålt og godkendt. Derfor er det meget aktuelt at vide, hvilket netværk samarbejdspartnere og maskinstation anvender, så alle kører i samme spor.

Det skal være let at håndtere data – Ved at omdanne satellitbilleder til tildelingsfiler er det muligt for landmænd at graduere gødning og sprøjtning efter tætheden af planter samt tilpasse udsædsmængden efter jordtype eller markens højdeforskelle. Inden du køber, skal du derfor sikre dig, at GPS-systemet spiller sammen med de filtyper, du ønsker at anvende. Samtidig skal det være let at dele data eller kort fra system til system.

Kan leverandøren holde dig kørende? – Sæt anlægget op i foråret, hvor der er god tid til, at det skal i brug. På den måde bliver du dus med systemet og undgår, at du sidder ude i marken og bander over eventuelle opsætningsfejl. Forhør dig om muligheden for telefonsupport – særligt uden for normal arbejdstid. Undersøg også, hvad leverandøren kan garantere i tilfælde af nedbrud. Er der ansat specialuddannet personale, og hvor mange dage må du højst stå stille, før der er fundet en løsning?

- ANNONCE-
KILDEGeoteam
Tidligere artikelBlenstrup Maskinstation er fremtidssikret
Næste artikelDM&E’s nye konsulent til landbrugsmaskinstationerne

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her