Da Jens Jørgensen blev tomatdyrker, smed skoleinspektøren ham ud af skolen – så blev han entreprenør. Det er han nu sammen med både søn og svigersøn

Der er 156 hestekræfter i den Liebherr-mobilgravemaskine, som Jens Jørgensen flyttet jord med på firmaets grund ved Østbirk i det østjyske. Det med maskiner er gået i arv fra hans far. Børge Jørgensen blev landskendt som ”Den sidste bonde”, da DR Derude i 2011 lavede et tv-program om den dengang 72-årige landmand. Børge Jørgensen havde også maskiner på husmandsstedet. Han nøjedes med at spænde to hestekræfter for vognen, harven, selvbinderen og de andre maskiner – hestene Claus og Olav.

Entreprenør Jens Jørgensen på plads i Liebherr 918 Compact-hjulgraveren.

Vejen til maskinerne med de mange hestekræfter lå nu ikke lige for, da Jens Jørgensen tog hul på sit arbejdsliv.

”Som ni årig blev jeg jaget op til naboen efter skoletid. Han var landmand, og der gik jeg til hånde. Derefter passede jeg tomater og blomster hos Jørgen Tomat og tog på torvet. Pludselig var det tomater på fuld tid. Så blev jeg uvenner med skoleinspektøren, og hans smed mig ud af skolen”, husker Jens Jørgensen. 

Søn og svigersøn er medejere

Men man kan godt blive til noget, selv om man som uvorn knægt er røget ud af skolesystemet i utide. Siden 1982 har Jens Jørgensen været selvstændig entreprenør. Han driver Entreprenørfirmaet Jens Jørgensen A/S med hovedadresse i Østbirk og en afdeling i Brædstrup. Og det går såmænd ikke så skidt. I hvert fald er der plads til omkring 25 medarbejdere. Blandt dem skal også tælles sønnen Steffen og svigersønnen Lars. De er begge nu medejere af firmaet.

Jens Jørgensen var 16 år, da skoleinspektøren havde fået nok af hans fravær.

”Jørgen Tomat havde en kammerat, der var entreprenør. Så jeg blev headhuntet af Svend Mortensen i Riis. Han var dræningsmester, som ikke må forveksles med kloakmester. Han kørte og drænede for bønderne, og da jeg var fyldt 21, ville han sælge sin forretning. Så jeg blev dræningsmester”, fortæller Jens Jørgensen.

 Sokler til Eurodan Huse

Det med kloakmester kunne nu også være en god idé, vurderede den unge, nu selvstændige entreprenør. Da kloakmestereksamen var i hus og autorisationen til at lave kloakarbejde på plads, åbnede det for flere muligheder.

”Jeg begyndte at støbe sokler til typehuse for Eurodan Huse. Det gjorde jeg om dagen, og om aftenen og natten passede jeg mine egne kunder”, siger Østbirk-entreprenøren.

Støbningen af sokler for Eurodan bragte Jens Jørgensen langt omkring i landet. Men det gik også ganske udmærket med det andet arbejde – det for ham selv.

Steffen Jørgensen får en snak med maskinfører Torben Christensen, som på næsten 29 år har slidt otte Liebherr-gravemaskiner hos Østbirk-entreprenøren.

”På et tidspunkt fik vi så mange faste kunder, at vi kunne undvære typehusene. Vi lavede dræn, kloak og gas”, fortæller han.

Ikke mindst ovenlys-giganten Velux’ afdelinger i både Østbirk og Brædstrup meldte sig med opgaver for Entreprenørfirmaet Jens Jørgensen. Så meget, at Jens Jørgensen ikke tøver med at sige, at ”sidst i 1980’erne byggede vi alt for Velux i Østbirk og Brædstrup”.

To af Østbirk-entreprenørens maskiner graver side om side.
Fra struktørlærling til svigersøn

Afdelingen i Brædstrup kom til i 1994, da Jens Jørgensen købte Entreprenørfirmaet Richard Frandsen – inklusiv tre mand, maskiner og godt med arbejde med jord, beton og belægning. Det er Lars Roslyng, der styrer virksomheden i Brædstrup. Oprindelig var han landbrugsmedarbejder på en gård i Slagballe, men skiftede til entreprenørbranchen.

Hos Entreprenørfirmaet Jens Jørgensen startede han som anlægsstruktørlærling og blev siden formand i Brædstrup-afdelingen. Efterfølgende blev Lars Roslyng gift med Jannie, som er datter af – Jens og Ulla Jørgensen. Og dermed blev han også svigersøn i familien.

Til november giver han i øvrigt anledning til en god portion festlighed. Lars Roslyng runder det halve århundrede på den personlige timetæller.

En anden svigersøn, Henrik Nielsen, har også sin daglige dont i firmaet. Han er gift med Rikke, som er Jens og Ulla Jørgensens anden datter. Henrik Nielsen er udlært struktør og derefter landmåler, og derfor er det naturligt, at det er ham, der er blevet firmaets beregner og gps-mand.

Først søn, så firma

Lars Roslyng er medejer af afdelingen Brædstrup, mens Ulla og Jens Jørgensens søn, Steffen, på samme vis er medejer af Østbirk-afdelingen. Steffen blev på det nærmeste født ind i Entreprenørfirmaet Jens Jørgensen. Han kom til verden i februar for 41 år siden. Den 1.  juli samme år, i 1982, etablerede Jens Jørgensen firmaet.  Han er H

Steffen Jørgensen blev udlært anlægsstruktør ved Horsens-entreprenøren Ole Mortensen. Ligesom svoger Lars, har han også taget kloakmesteruddannelsen og havde blandt andet fire travle år, da firmaet tog sig af kloakering og separering af kloakker i hele Østbirk.

Ulla og Jens Jørgensen. Fruen styrer begivenhederne på kontoret.

Næste generation er godt på vej i skikkelse af Steffens søn, Christoffer. Han er Ulla og Jens Jørgensens ældste barnebarn og i fuld gang med at tage uddannelsen til maskinfører på Ulfborg Kjærgaard i det vestjyske.

I alle årene har fru Ulla styret kontoret og dermed det administrative i entreprenørfirmaet.

Det kræver et solidt ryk i håndsvinget, når Jens Jørgensen skal have sin Fordson Major i gang.

 

Gamle traktorer

Entreprenørfirmaet Jens Jørgensen A/S bidrager i øvrigt godt til at sikre nye folk til branchen. I øjeblikket har firmaet fire struktørlærlinge og en maskinførerlærling i Østbirk-afdelingen, mens Lars Roslyng i Brædstrup har to kommende struktører under uddannelse.

Både Jens Jørgensen, sønnen Steffen og svigersønnen Lars har et svagt punkt for gammel mekanik. Alle tre samler på gamle traktorer, som de skruer i, pudser og polerer på efter alle kunstens regler. Den ældste i samlingen er en Fordson Major fra 1947, som Jens Jørgensen har udstyret med et kælenavn, der antyder, at restaureringen af den gamle traktor ikke har været helt uden bryderier. Han kalder den Klods-Major.

Eget museum

”Da min far døde og ejendommen senere skulle rives ned, tog jeg hans gamle maskiner hjem. Nu har jeg lavet mit eget, lille museum med hans gamle maskiner. Redskaber, som hestene har trukket, et køkken som det var dengang, og min mors køkkenredskaber. Det er hyggeligt at gå og nusse med. I det hele taget er fjernsyn og computer ikke det, vi gør mest i. Vi vil hellere skrue og rode med gamle sager”, siger Jens Jørgensen med et lunt smil.

Når der indimellem blev lidt tid i overskud, smider Steffen Jørgensen gerne geværet over skulderen og går på jagt. For Jens Jørgensen selv bliver det kun til det, han betegner som ”hyggejagt” – uden at der nødvendigvis skal bytte med hjem. Svigersøn Lars har også skudt tidligere, men det var bolde ind i håndboldmål. Han er stadig engageret i sporten. Og jo, den er go’ nok. Når man hedder Roslyng, er der naturligvis familieskab til den tidligere håndboldstjerne på det danske landshold, Christina Roslyng.

bjm

Den sidste Bonde

Det var journalisten Jørgen Kaarup Jensen, der i år 2000 lavede tv-udsendelsen ”Den sidste Bonde” om Jens Jørgensens forældre, Aase og Børge Jørgensen. Modsat sin søn, havde den gamle husmand aldrig haft noget til overs for traktorer og andet motoriseret maskineri, og derfor fortsatte han med de ægte hestekræfter.

Børge Jørgensen døde i 2014 og Aase Jørgensen i 2019. Men det er stadig muligt at se – eller måske gense – DR Derude-udsendelsen ”Den sidste Bonde”. Den ligger i udsendelsesarkivet på www.dr.dk/bonanza/serie/193/dokumentar/26952/den-sidste-bonde

- ANNONCE-
Tidligere artikelE-blad Juni 2023
Næste artikelNye metoder i frøhøsten afsøges

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her